preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Braća Radić" Koprivnica

Login
Školsko zvono

Lijina gajbica

Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Jelovnik

Intervju s roditeljima
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2015.

Ukupno: 302453
Ovaj mjesec: 2035
Ovaj tjedan: 1387
Danas: 46
Događajnica
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Listići za poticanje čitanja
Autor: Vesna Petrušić, 29. 5. 2020.

Krajem veljače dovršeno je tiskanje Listića za poticanje čitanja, autorice Vesne Petrušić, učiteljice razredne nastave naše škole. Izdavač Listića za poticanje čitanja je Školska knjiga d. d. Zagreb. Agencija za odgoj i obrazovanje uvrstila je listiće u Katalog odobrenih drugih obrazovnih materijala za osnovnu školu.


Kako bi nastava bila što kvalitetnija, a sadržaji i aktivnosti na satu zanimljivi djeci, nastali su listići s kratkim tekstovima kao dodatni materijal za poticanje čitanja. Oni omogućuju bolji individualni pristup svakom učeniku – da se dijete ne uspoređuju s drugima, nego da  napreduje prema svojem predznanju, trudu i sposobnostima.

Listići za poticanje čitanja namijenjeni su  svim učenicima prvog razreda za vježbanje čitanja, nakon obrađenog slova. Učenici čitači će se ovim listićima češće koristiti radi usavršavanja tehnike glasnog čitanja. Uz tekstove se nalaze i kratki  zadaci – prepisivanje riječi ili rečenica, dopunjavanje i sastavljanje rečenica o slici, odgovaranje na pitanja, rješavanje križaljki, vježbe izgovora glasova  i pisanja slova Č i Ć, igre riječima  te drugi zadaci koji će potaknuti djecu na što veću aktivnost i utjecati na bolje razumijevanje pročitanog teksta. Ovi listići bit će i velika pomoć  u radu s djecom koja rade prema redovitom programu uz prilagodbu sadržaja i individualizirane postupke i u drugom razredu.

 Na svakom se ovom listiću uz tekst nalaze i jednostavni crteži koje svako dijete može obojiti kako želi. Dokazano je da su bojanke važne za razvijanje strpljivosti i koncentracije, da potiču razvoj koordinacije ruke i oka, te su tako najbolja vježba fine motorike i priprema za pisanje.

Čitanje je od prvog razreda važno jer obogaćuje dječji rječnik, povećava kreativnost, potiče kritičko razmišljanje, utječe na uspješnije usmeno i pisano izražavanje, te bolje razumijevanje pročitanog teksta kao preduvjeta za cjeloživotno učenje.

Ovi listići svakako su doprinos poticanju učenika na čitanje i razvijanju čitateljskih navika od najranije školske dobi.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju