preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Braća Radić" Koprivnica

Login
Školsko zvono

Lijina gajbica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Jelovnik

Intervju s roditeljima
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2015.

Ukupno: 444213
Ovaj mjesec: 4339
Ovaj tjedan: 1614
Danas: 150
Office 365 za škole

Priručnik za Office 365 za škole

Događajnica
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Intervju s mladom pjesnikinjom Unom Bebek i njenom mentoricom, učiteljicom Ines Turk
Autor: Ines Vađunec, 9. 12. 2020.

Mala pjesnikinja velike mašte

 

Učenica 5.b razreda OŠ „Braća Radić“ Koprivnica, Una Bebek, objavila je svoju prvu zbirku pjesama Srce mi se smije. Ovaj njen veliki uspjeh bio je prigoda za razgovor s našom mladom literarnom nadom i njenom bivšom učiteljicom i mentoricom Ines Turk koja je prepoznala Unin potencijal.


Razgovor s Unom Bebek, autoricom zbirke

 

Kako je nastala tvoja zbirka pjesama? Koliko je vremena uloženo u nastanak zbirke?

Moj ujak Kristijan je došao na ideju da bismo mogli krenuti u izdavanje zbirke s mojim pjesmama. Malo pomalo i meni se počela sviđati ta ideja. Skupili smo sve moje pjesmice koje sam pisala od drugog razreda kada me moja učiteljica Ines Turk potaknula na pisanje prve pjesmice. Uložili smo dosta vremena u nastanak zbirke jer smo svi htjeli da izgleda odlično. Prije nego što smo krenuli u tisak, htjeli smo čuti mišljenje stručne osobe i tako smo stupili u kontakt s gospođom Željkom Horvat-Vukelja koja je napisala recenziju za knjigu. Gospođa Željka je stvarno pohvalila moje pjesme i bila sam presretna, osobito kad sam čula da je za pjesmu Ulovljena rekla da bi je trebalo uvrstiti u čitanke. Bila bih jako ponosna da jednog dana djeca u školi čitaju i uče o mojoj pjesmici. Jako sam zahvalna gospođi Željki kao i mojoj učiteljici Ines jer su mi uz moju obitelj bile velika potpora. Sad s ponosom mogu reći da imam svoju zbirku pjesama.

Zašto si zbirci dala naslov Srce mi se smije?

Bilo mi je dosta teško odabrati naslov za zbirku. Imali smo pomoć jednog gospodina koji je već stručnjak u izdavanju knjiga. Na kraju smo se odlučili za stih iz pjesme posvećene mojoj mami, a taj stih glasi: Srce mi se smije. I tako je zbirka dobila ime.

O kojim si temama pisala u zbirci?

Pisala sam o obitelji, prijateljima i životinjama, o izmišljenim likovima. Napisala sam pjesme svojim kućnim ljubimcima, psu Rikiju i papigi Piki. Pisala sam o domovini, dječjim pravima i kako je to kad si uhvaćen u lažima. Najdraže pjesme su mi pjesme koje sam napisala mami, tati i seki.

O čemu najviše voliš pisati?

Nemam neku određenu temu o kojoj najviše volim pisati. Sve ovisi o tome kako mi dođe inspiracija. Sada sam u petom razredu i imam puno školskih obveza tako da imam sve manje slobodnog vremena, ali se nadam da ću pod praznicima napisati nekoliko novih pjesmica. A koje će teme biti, tko zna…

Koliko dugo već pišeš? Sjećaš li se naslova svoje prve pjesme?

Pišem od svoje 8. godine. Naravno da se sjećam naslova svoje prve pjesme. Zove se Maček i tu ću pjesmicu pamtiti zauvijek jer je s njom krenula moja ljubav prema pisanju.

Koja ti je tvoja pjesma najdraža i zašto?

Najdraža mi je pjesma Želim brata, a ne robota. Na natječaju SFeraKon osvojila je prvo mjesto i ta mi je nagrada ostala u najljepšem sjećanju.

Gdje nalaziš inspiraciju za pisanje?

Inspiraciju nalazim i u stvarnim i u nestvarnim događajima.

Pišeš li i priče ili samo pjesme?

Nekada napišem i priču, ali većinom pjesme.

Tko te poticao na pisanje pjesama?

Učiteljica, mama i ujak.

Imaš li još kojeg pisca u obitelji?

Nemam.

Tko ti je uzor u pisanju?

Sanja Pilić.

Koje si sve nagrade dobila za svoje stvaralaštvo?
Moje pjesmice su bile na međunarodnim, županijskim i državnim natječajima, neke su objavljene u zbornicima Poj riječi materinske ili su sudjelovale na natječaju SFeraKon.

Čime se još baviš u slobodno vrijeme?
Sviram klavir, volim reciklirati razne stvari od kartona i papira.

Kako si se snašla u novom razredu?
Super mi je u novom razredu, prijatelji su odlični. Nastavnici isto. Ovdje imam i prijatelje iz starog razreda.
Koja ti je razlika sad kad si došla u više razrede?
U višim razredima ima više toga za učenje i treba pisati više zadaća.

Kako novi prijatelji doživljavaju tvoje pisanje?
Svi su bili sretni zbog mene i podržavali su me.

Koji su ti planovi za budućnost?
Nemam neke planove, kod mene sve ide spontano pa ćemo vidjeti.

 

Razgovor s Ines Turk, Uninom učiteljicom i mentoricom

 

Jeste li ikada pomislili da će vaša učenica napisati knjigu?

Jedna moja učenica je isto napisala knjigu, ali ona je već bila u višim razredima, tako da se nisam nadala da će Una već sad objaviti svoju prvu zbirku iako sam znala da je prava mala spisateljica.

Kako ste otkrili Unin talent?

Una je obožavala matematiku i tjelesni. Na graničaru bi ostavljala srce. U drugom razredu osnovne škole počela je otkrivati svoj pjesnički talent. Ponekad bi već na satu Hrvatskog jezika napisala pjesmu ili priču s lakoćom. Pjesme bi zračile toplinom, jednostavnom, a opet složenom riječju. Slale bi poruku o njenom odrastanju, o poštenju, ljubavi prema drugome. Kad sam čula da namjerava izdati zbirku, bila sam oduševljena.

Kakav je bio Vaš odnos i utjecaj na stvaranje Uninih pjesama?

Mislim da sam imala dobar materijal za rad. Una je na svaku moju preporuku uvijek dodala još nešto svoje. Mislim da je tu prvenstveno ona dala najviše i ja sam s njom uvijek mogla nešto postići. Nekako smo se nadopunjavale u tome, nije joj bilo preteško doraditi napisano. Čak se znalo dogoditi da smo već imali napravljene ili napisane pjesme iz neke domaće zadaće ili školskog rada i onda bismo te pjesme slale na natječaj. Baš smo se nekako kliknule.

Kako je došlo do o objavljivanju knjige?

Unina mama mi je javila da oni misle objaviti te pjesme i da su bili u knjižnici, dali im pjesme da pročitaju te da su ostali oduševljeni. Jasno da sam bila jako zadovoljna i ponosna. Kad mi je rekla da bih ja trebala napisati predgovor, onda mi je bilo jako teško jer nisam nikad to radila i nisam znala. Kontaktirali smo i književnicu Željku Horvat-Vukelja pa je i ona napisala recenziju. Sve smo birali i dogovarali zajedno, čak i naslovnicu koja se Uni najviše sviđala zbog boje. Uglavnom, ujak je tu bio najvažniji, on je začetnik.

Koja Vam se Unina pjesma najviše svidjela?
Mogu reći tri pjesme? Ima ona Dan kao san, ta mi je predobra, zatim Moja majka, vrlo dirljiva i prekrasna. U njoj je i stih Srce mi se smije. Lijepa mi je i Moj tata zato što kad zbilja upoznate Uninog tatu, vidite da je to zaista on. Točno ga je opisala svojim stihovima.

Je li Una ikad napisala pjesmu o vama?
Napisala  je sastavak „Moja učiteljica“.

 

 

Zahvaljujemo Uni Bebek i njenoj učiteljici Ines Turk na vremenu odvojenom za razgovor, kao i knjizi s posvetom te im želimo puno uspjeha u daljnjem radu.

 

Intervju su provele članice Novinarske skupine Lea Kovačić, Ema Kresonja i Nikolina van Bregt, učenice 7.b razreda.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju