2015-11-26 17:16:47

„Zdravi odmor“ - debata o zdravoj školskoj prehrani

O potrebi uvođenja zdravih obroka u škole raspravljalo se 18. studenoga 2015. u Spikaonici, debati u sklopu projekta Zdravi odmor.

Osnovna škola „Braća Radić“ Koprivnica sudionica je ovog projekta uvođenja zdravih školskih jelovnika kojeg su pokrenuli Podravka, Grad Koprivnica te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Ravnatelj OŠ „Braća Radić“ Krešo Grgac istaknuo je: Naša škola priprema zdrave jelovnike uz pomoć Podravkinih stručnjaka i nutricionista. Broj djece koja koriste školsku kuhinju se povećava i danas kuhamo 580 obroka dnevno.

Koliko škola (ne) utječe na prehrambene izbore učenika te koliko ih (ne) može potaknuti da usvoje zdravije prehrambene navike raspravljalo je 6-ero učenika. Afirmacijsku skupinu činili su predstavnici OŠ „Braća Radić“: Anett, Lorena i Karlo. Oni su zastupali tvrdnju da svako dijete ima pravo na zdravi obrok u školi i da će oni educirati svoje roditelje o zdravoj prehrani.

Lucija, Leonarda i Marko iz Hrvatskog debatnog društva činili si negacijsku skupinu i zagovarali tezu da se zdravim obrocima u školi neće nužno promijeniti prehrambene navike učenika jer sve dolazi od roditelja i obitelji.

Sedmaši i osmaši pratili su debatu i poručili da se na školski jelovnik uvrste krvavice i palačinke, a najveći pljesak i odobravanje dobile su učeničke izjave kako ih škola i te kako može potaknuti da razmisle i daju priliku zdravoj hrani.

Podravkina nutricionistica Davorka Gajari, specijalist za prehranu školske djece, poručila je da se sve može pripremiti na zdraviji način te potaknula učenike da istražuju, kušaju nove okuse, razgovaraju o hrani te imaju pozitivan stav.

Svi sudionici složili su se da zdrava prehrana ima velik pozitivan utjecaj na zdravlje. Spikaonica je završila kulinarskim šouom Luke Nižetića i Podravkinog promotora kulinarstva Zlatka Sedlanića koji su, uz pomoć naše Sare i Eugena, za cijelu školu pripremili rižoto s paprikom i puretinom te tako još jednom potvrdili tezu da se u školi može fino jesti. Začin cijeloj atmosferi dala je zvjezdica naše škole Ida koja je spontano zapjevala  te tako na glazbeni dvoboj izazvala i Luku s kojim smo zajedno pjevali njegove glazbene hitove.

Luka je izjavio: Oduševila me ova koprivnička škola i poprilično zrela razmišljanja učenika o zdravoj prehrani. Nadam se da će i druge škole u Hrvatskoj slijediti ovaj pozitivan primjer i da će edukacija putem Zdravog odmora razbiti neke dječje predrasude o tome da zdravo nije fino. I pizza koji oni obožavaju može se prirediti na zdrav način što ćemo i pokazati u nekoj od sljedećih škola domaćina predstavljanja projekta. Treba svim snagama krenuti u napad i u borbu protiv nezdrave hrane. Ne toliko nezdrave hrane, poanta je raznolika hrana i razmišljanje o zdravoj prehrani. Što usvojiš dok si mlad, mislim da je to to. „Zdravi odmor“ je  važan, da sam bar ja to imao u svojoj školi.

Anett, Lorena i Karlo izjavili su: Naši argumenti bili su da bi trebalo uvesti zdravu prehranu u škole zbog toga što mi moramo steći neku naviku u našoj dobi kad djeca lako stječu naviku. Tad bismo mogli i kod kuće tu naviku primijeniti. Želimo da djeca uče kako hraniti svoj organizam i kako se pravilno razviti. Djeci u razvoju je potrebna zdrava prehrana i škola treba dati mogućnost da se hranimo zdravo.

Luka je posjetio učenike 2.c razreda koji su osvojili nagradu na likovno -literarnom natječaju Podijeli hranu s prijateljem.

Kulinarski savjeti Luke Nižetića mogu se naći na web stranici Zdravi odmor (www.zdraviodmor.hr) na kojoj se nalazi i niz korisnih tekstova o prehrani djece s ciljem edukacije djece, roditelja i nastavnika.

VIDEO

 

 


Osnovna škola "Braća Radić" Koprivnica