2023-02-07 10:27:05

Učenici koji polaze izbornu nastavu francuskog jezika i Francusku igraonicu obilježili su blagdan Svijećnicu (La Chandeleur) na francuski način - pečenjem palačinki.

 


U improviziranoj kuhinji u učionici francuskog jezika učenici od 3. do 8. razreda pripremali su smjesu, pekli palačinke, izradili plakat na temu Svijećnice i recepta za palačinke.
 

Učenici su se na prethodnim satovima upoznali sa običajima iz Francuske i naučili su kuhinjski pribor i sastojke koji su nam potrebni za izradu palačinki na francuskom jeziku.

Učenici su saznali zašto baš na taj blagdan u Francuskoj svi peku palačinke. Priča ide ovako nekako...

Jednom davno, u doba Rimljana, bili su neki običaji vezani uz ovo doba godine koji su simbolizirali kraj zime i prizivanje proljeća, sjetve i plodnosti. Prvi običaj koji se veže uz ovu svetkovinu bio je taj da su ljudi palili vatru a kasnije svijeće i morali su paziti da gore cijelu noć. Nakon toga su priređivali procesije sa svijećama po čemu je kasnije taj blagdan i dobio ime (la chandelle - la Chandeleur). Osim tog simbola svjetla i sunca, žitelji su pekli i pogaču od ostatka brašna i jaja koja je kasnije uz neke preinake u receptu postala palačinkom (la crêpe). Svojom bojom i oblikom palačinka simoblizira svjetlo odnosno sunce. Papa Gelazije I je odredio da će se 2. veljače, točno četrdeset dana nakon Božića slaviti krščanski blagdan Svijećnica, prikazanje Isusovo u hramu. Jedna nam priča kazuje kako je taj isti Papa nakon procesije svijeća iscrpljene vjernike častio pogačom od jaja i brašna danas poznatom kao palačinka. Praznovjerni su smatrali da ako ne ispeku palačnke od svih zaliha brašna na dan proslave Svjećnice da im sljedeća sjetva neće uspjeti.

Fun fact (tko zna, možda vam sljedeća informacija zatreba ne nekom sljedećem kvizu):

Kako bi osigurali blagostanje i sreću kroz cijelu godinu, Francuzi moraju okrenuti palačinku u zraku jednom rukom držeći kovanicu u drugoj. A tu prvu palačinku pohraniti na vrh ormara i tamo ostaviti cijelu godinu kako bi ih čuvala od bijede i oskudice. Palačinka se navodno ne pokvari, samo postane jako tvrda.

Mi nismo prvu palačinku ostavili na ormaru učionice nego smo ih sve fino pojeli.

Obzirom da je pečenje palačinki teklo poprilično sporo, neki su vrijeme kratili igranjem šaha :)

Fotografije s našeg prvog francuskog gastro druženja pogledajte u galeriji.

Zahvala kolegama i tetama spremačicama na posudbi rešoa!

Madame Ana Kuhar, učiteljica francuskog jezika


Osnovna škola "Braća Radić" Koprivnica