2024-02-19 12:55:00 Učenici koji polaze izbornu nastavu francuskog jezika na poseban način obilježili Valentinovo Učenici su povodom Valentinova istraživali simbol jedne frankofone zemlje, Belgije u što su uključili sva svoja osjetila. Učenici su pripremili domaću tamnu, sirovu čokoladu i izradili plakate o povijesti belgijske čokolade, vrstama kakaa, dobrobiti konzumacije kakaa (govorimo naravno o organskom kakau). Saznali su kako možemo jesti čokoladu a ujedno konzumirati sve njene benefite, sve vitamine i minerale koje kakao, temeljni sastojak čokolade, sadrži...pripremom i konzumacijom sirove čokolade što znači da prilikom izrade čokolade temperatura maslaca i ulja u koji umješavamo kakao i sladilo ne prelazi 40 stupnjeva Celzija. Učenici su pripremali domaću čokoladu, izlili ju u kalupe i za nekoliko dana uživali u svom proizvodu. Fotografije pripreme, plakata i recepta možete vidjeti ovdje i u učionici stranih jezika u hodniku razredne nastave. U nastavku dijelimo s vama recept na hrvatskom jeziku. Recept: domaća sirova (raw) čokolada Pribor: • dva lonca (za vodenu kupelj) • jedna jušna žlica • drvena lopatica • kalup Sastojci: • 55 g kakaovog maslaca (ili običnog) • 60 g kokosovog ulja • 85 g šećera kokosovog cvijeta (što sitniji, može se i samljeti) • 120 g sirovog kakaa u prahu • prstohvat himalajske soli Priprema: 1. Stavite kakaov maslac i kokosovo ulje u vodenu kupelj. Ostavite da se maslac i ulje otope na vrlo niskoj vatri (temperatura ne smije prelaziti 40 stupnjeva Celzija). 2. Koristeći drvenu lopaticu, nježno promiješajte. 3. Kad se maslac otopi, dodajte šećer kokosovog cvijeta, sirovi kakao u prahu i sol. Miješajte kako bi se šećer i kakao dobro otopili. 4. Izlijte čokoladu u odabrani kalup. 5. Ostavite čokoladu da se stisne u hladnjaku, najmanje 12 sati. Izvor: https://www.chaudron-pastel.fr/2012/07/10/chocolat-cru-fait-maison-fabrication-proprietes-raw-vegan/ U slast! Ana Kuhar učiteljica francuskog jezika |
Osnovna škola "Braća Radić" Koprivnica |