2020-01-16 10:26:39

Terenska nastava u Osijek i Našički Markovac

Učenici 5.a,5.b i 5.c razreda u pratnji svojih razrednika te učiteljice geografije i učitelja tjelesne i zdravstvene kulture u prosincu 2019. bili su na terenskoj nastavi u Osijeku i Markovcu Našičkom.

U utorak 10.prosinca 2019. u šest sati  ujutro krenuli smo put Osijeka. Najprije smo se zaustavili u ZOO vrt-u obitelji Bizik u Markovcu Našičkom. U razgled nas je vodio domaćin. U njemu se nalazi preko 90 vrsta ptica i životinja iz Afrike (leopard), Amerike(rakuni), Australije (klokani i emui).

Počeci ovog zoološkog vrta su 1954., kad se Mirko Bizik počinje baviti životinjama i dovodi ptice grabljivice, fazane i plovke. Godine 1982. stižu vukovi i to prestaje biti mala obiteljska zbirka. Od tad počinje razvoj zoološkog.

Oni najhrabriji slikali su se s Burmanskim pitonom, a oni malo manje hrabri s kraljevskim pitonima.

Po dolasku u Osijek išli smo na izložbu Vodenog svijeta i u Muzej školjaka. Vodstvo kroz izložbu je interaktivno pa učenici mogu aktivno sudjelovati u svemu. Tako mogu nadopuniti znanje koje već imaju o školjkašima, glavonošcima, puževima, spužvama, koraljima, zvjezdačama, ježincima, rakovima i ribama, ali i čuti mnoge zanimljivosti o ovim životinjama.

Po broju eksponata izložba je najveća u Hrvatskoj i u srednjoj Europi a po raznolikosti mogu im pozavidjeti i brojni svjetski muzeji tog karaktera.

Nakon ove poučne radionice posjetili smo Muzej Slavonije te u pratnji stručnog osoblja razgledali njegov stalni postav.

U Lapidariju Muzeja izložena je zbirka kamenih spomenika, jedna od najbogatijih zbirki Antičkog pododjela. Zbirka obuhvaća razdoblje od polovine 1. do kraja 3. stoljeća. Sastoji se od nadgrobnih spomenika među kojima se posebno ističe stela Julije Primile i Velagena Ulacija iz 1. st.  Također smo razgledali i gostujuću izložbu “Od rokokoa do secesije – odijevanje i pribor – izbor iz fundusa Muzeja grada Splita”.

Poslije obilaska Muzeja razgledali smo grad Osijek pod vodstvom stručnog vodiča. Prošetali smo Tvrđom, Trgom A. Starčevića, posjetili smo crkvu Sv. Petra i Pavla-osječku konkatedralu, zgradu HNK itd.

Nakon šetnje okićenim gradom i uživanju u adventskom ugođaju umorni i prepuni dojmova vratili smo se kući.


Osnovna škola "Braća Radić" Koprivnica