preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Braća Radić" Koprivnica

Login
Tražilica
Školsko zvono

Lijina gajbica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Jelovnik

Intervju s roditeljima
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2015.

Ukupno: 444967
Ovaj mjesec: 5093
Ovaj tjedan: 571
Danas: 9
Office 365 za škole

Priručnik za Office 365 za škole

Povijest

Na temeljima duge i slavne tradicije

Nakon Drugog svjetskog rata, od 1952. do 1959. u Koprivnici se osnivaju tri osnovne škole. U zgradu izgrađenu 1947. u današnjoj Ulici Gjure Estera, a u kojoj je prethodno djelovala Škola učenika u privredi, useljuje se Druga osnovna škola. Kao datum osnivanja, akt o osnivanju bilježi 28. rujna 1956. godine. Kao nedostatak prostora stalni pratitelj koprivničkog školstva, već iduće godine po useljenju, u školskom je dvorištu izgrađena montažna zgrada, u narodu popularno nazvana „golubinjak“.

Prvi ravnatelj po osnutku škole bio je Vlado Bosančić. On upravlja školom do početka 1959. godine, kad na dužnost ravnatelja stupa Katica Međimorec. Međutim, već početkom školske godine 1959./ 1960. ravnateljsku dužnost preuzima njezin suprug Matija Međimorec te na tome mjestu ostaje punih šesnaest godina, sve do 1975. Narednih deset godina školu vode: Nikola Smiljanić, od 1975. do 1982. i Vladimir Brkić, od 1982. do 1985., kada ravnateljsku palicu preuzima Krešimir Kušek.
U razdoblju, od osnivanja 1956. godine do useljenja u sadašnju školsku zgradu u Miklinovcu, škola djeluje u dvije spomenute zgrade u Ulici Gjure Estera. U međuvremenu, škola 1984. mijenja naziv pa Druga osnovna škola postaje Osnovna škola „7. studeni 1943.“. Taj je datum bivša komunistička vlast slavila kao Dan grada Koprivnice i smatrala ga danom oslobođenja Koprivnice u Drugom svjetskom ratu.

Zbog naglog porasta broja učenika i neodgovarajućeg školskog prostora, u prvom su ravnateljskom mandatu Krešimira Kušeka izgrađene čak dvije školske zgrade, ona u Koprivničkom Ivancu i ova u Miklinovcu u koju su se učenici i učitelji uselili početkom školske godine 1989./ 1990. To moderno i prostrano zdanje, u skladu sa svim zahtjevima suvremenog odgojno- obrazovnog procesa, projektirao je zagrebački arhitekt B. Velnić. Odlukom Učiteljskog vijeća škola 1992. godine dobiva sadašnji naziv Osnovna škola „Braća Radić“. Nakon punih osamnaest godina upravljanja školom, ravnatelj Kušek odlazi 2003. u mirovinu, a složenu i odgovornu dužnost upravljanja jednom od najvećih hrvatskih škola preuzima Marija Puhalo.

Škola danas broji 1186 učenika u 52 razredna odjela. Učiteljsko vijeća čini 73 učitelja/ -ica i 4 stručna suradnika, a na stručno- administrativnim i pomoćnim poslovima zaposleno je 20 radnika. U njezinu sastavu djeluju i četverorazredne područne škole u Starigradu, Koprivničkom Ivancu i Bakovčici te osmogodišnja područna škola u Kunovcu.
           

I učenici i djelatnici škole ponosni su na lijepo uređen školski prostor, na svoje lijepo uređene i dobro opremljene učionice i kabinete, na veliku i funkcionalnu sportsku dvoranu i vanjske sportske terene, na najsuvremenijom opremom opremljenu informatičku učionicu, na funkcionalnu i dobro opremljenu i organiziranu školsku knjižnicu koja svakim danom sve više postaje pravi multimedijski centar i duša škole.
Ekološki duh i briga za zdrav okoliš vidljiva je na svakom koraku. Zasađen je školski park s čak 315 sadnica raznovrsnoga drveća u ukrasnog grmlja. Na njegovu uređenju i održavanju angažirani su učenici i djelatnici škole.

U ovoj se školi oduvijek, a naročito u zadnjih nekoliko godina, posvećuje posebna pozornost učeničkim slobodnim aktivnostima. Njezini učenici svoje kreativne sposobnosti razvijaju u čak 45 raznovrsnih skupina: od sportskih do tehničkih, umjetničkih, ekoloških, medijskih, humanitarnih i ostalih područja.
Škola ima bogatu tradiciju u publiciranju školskoga lista koji izlazi pod nazivom „Šesti sat“. Prvi broj školskog lista objavljen je 1964. pod nazivom „Glas o nama“. Oformljen je i školski radio „Cvrčak“ te Filmska i video družina. Iz svega toga te iz rada u redovnoj nastavi proizlaze brojna sudjelovanja na natjecanjima, smotrama i susretima na svim razinama, od školske do državne. Učenici ove škole, zajedno sa svojim mentorima, vrlo su često među najboljima u Koprivničko- križevačkoj županiji, a gotovo svake godine škola ima i svoje predstavnike na državnim natjecanjima i smotrama. Uz sve to, škola je i sama često domaćin brojnim sportskim i ostalim natjecanjima, organizator stručnih seminara, predavanja, raznovrsnih radionica i projekata te mnoštva kulturnih priredaba, kako u školi tako i izvan nje.

Od poznatijih učenika koji su sjedili u klupama ove škole treba izdvojiti Zlatka Kauzlarića- Atača, istaknutog hrvatskog slikara i scenografa i dekana na Akademiji likovnih umjetnosti, Darka Bakližu, slikara, književnika i profesora na Likovnoj akademiji u Zagrebu, Maju Gjerek- Lovreković, književnicu, članicu Društva hrvatskih književnika, Željka Krušelja, novinara i publicista. Učenica ove škole bila je i hrvatska pjevačka zvijezda Ivana Ranilović- Vanna. Njezini polaznici bili su i dvojica koprivničkih gradonačelnika Vinko Špičko i sadašnji gradonačelnik i zastupnik u Hrvatskom saboru Zvonimir Mršić. U školi je, kao učiteljica hrvatskog jezika, radila i Božena Loborec, književnica i kolumnistica, istaknuta djelatnica na području kulture.

Osnovna škola „Braća Radić“ razvijala se na temeljima duge i slavne tradicije koprivničkoga školstva. Njezini su brojni učitelji i ostali djelatnici, a također i mnogobrojni naraštaji učenika, utkali puno ljubavi, truda i odricanja u njezin boljitak i napredak, a time i u cjelokupno koprivničko školstvo, čiji je ova škola važan sastavni dio. Pred svima onima koji su ovo vrijeme promjena, kako u školstvu tako i u cjelokupnom našem društvu, na bilo koji način vezani za ovu školu, važna je i odgovorna zadaća- neumorno tragati za još boljom školom, školom 21. stoljeća.

preskoči na navigaciju