Dan jabuka

Datum objave: 22. listopada 2025.

Tradiciju održavanja Dana jabuka 21. (ili 20.) listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, vrtići, organizacije i udruge promičući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Tako su 20. listopada učenici 4. razreda PŠ Starigrad zajedno sa učiteljicom Nikolinom Sabolić obilježili Svjetski dan jabuka.

Slika 1.1 Učenici 4.razreda Starigrad obilježavaju Dan jabuka

Jabuka, poznata i kao kraljica voća, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja ljudi. Cilj
obilježavanja bio je podsjetiti učenike na nutritivnu vrijednost jabuke i potaknuti redovitu
dnevnu konzumaciju ovog voća. Jabuka je u našim krajevima omiljeno voće, a mnoge obitelji imaju vlastiti voćnjak. Zadatak je bio da učenici u školu donesu jednu starinsku sortu jabuke. Proučavanjem jabuka naučili smo da postoji mnogo sorta jabuka te da svaka ima svoj poseban okus, boju i miris.

Slika 1.2 Učenici proučavaju jabuku

Pogledali smo reportažu o gospodinu Pavlu Kovačiću iz Cvetkovca koji je čuvar autohtonih hrvatskih voćki sa stablom na kojemu rodi čak 120 sorti jabuka.
Pročitali smo pjesmu Jabuke, Luke Paljetka te se prisjetili mnogih narodnih poslovica koje govore o zdravlju i blagostanju kao i onu dobro poznatu poslovicu:
„Jedna jabuka na dan – tjera liječnika iz kuće van.“
Na kraju smo uživali i sladili se sa svježim kriškama jabuka.

Slika 1.3 Učenici proučavaju jabuku

Na izvannastavnoj aktivnosti Mali kreativci, učenice su punjenjem balona izrađivale jabuke.

Učiteljica Nikolina Sabolić

Pročitajte još

Doručkom oko svijeta

Doručkom oko svijeta

Ovogodišnja tema Tjedna školskog doručka - „Doručkom oko svijeta“ poučava učenike o raznolikosti prehrane istražujući doručke diljem svijeta te naglašavajući važnost doručka kao prvog jutarnjeg obroka koji nam osigurava energiju za čitav dan. Učenici 4.a i 4.d razreda...

Zdravim doručkom započinje dan

Zdravim doručkom započinje dan

Učenici 3. b razreda naše škole s velikim su entuzijazmom sudjelovali u ovogodišnjem projektu Tjedan zdravog doručka, koji je nosio temu "Doručkom oko svijeta". Cilj projekta bio je potaknuti učenike na razmišljanje o važnosti doručka te ih upoznati s raznolikim i...

Umijeće izrade tradicionalne tjestenine – požiraka

Umijeće izrade tradicionalne tjestenine – požiraka

U četvrtak, 16. listopada 2025., učenici 5.e razreda su sa svojom razrednicom Ines Vađunec obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje zanimljivom radionicom izrade tradicionalne tjestenine iz Đelekovca - požiraka. Slika 1.1. Umijeće izrade tradicionalne...

Skip to content