U četvrtak, 16. listopada 2025., učenici 5.e razreda su sa svojom razrednicom Ines Vađunec obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje zanimljivom radionicom izrade tradicionalne tjestenine iz Đelekovca – požiraka.

Radionicu su vodili gosti iz Đelekovca – članice Udruge žena Đelekovec, ravnateljica OŠ Mihovila Pavleka Miškine iz Đelekovca Sonja Vuljak i njene učenice. Na početku sata ekačima su se prigodnim govorima obratili ravnatelj naše škole gospodin Krešo Grgac koji je pozdravio goste i Vesna Peršić Kovač u ime Muzeja grada Koprivnice. Slijedilo je kraće izlaganje gospođe Vuljak o tradiciji izrade požiraka, a zatim je krenuo najzanimljiviji dio – radionica. Cilj ove radionice bio je ne samo naučiti tehniku pripreme tjestenine, već i upoznati učenike s bogatom kulinarskom baštinom našeg kraja.


Za izradu su korišteni jednostavni sastojci: brašno i jaja. No, kako su učenici uskoro otkrili, prava tajna savršene tjestenine nije u receptu, već u osjećaju za tijesto, strpljenju i pažnji prema svakom koraku. Radionica je započela demonstracijom izrade tijesta nakon čega se pristupilo razvlačenju tijesta i rezanju u pravokutnike. Učenici su dobili rezbarene pločice i štapiće kojima su izrađivali požirake.

Za mnoge učenike ovo je bio prvi susret s ručnom izradom hrane, što je dodatno pojačalo doživljaj. Kroz cijeli proces učili su i o važnosti tradicije, obiteljskog okupljanja i zajedničkog kuhanja.
Izrada tjestenine nije bila samo kulinarska lekcija – bila je to prilika za međusobno druženje, suradnju i razvijanje strpljenja. Učenici su kroz praktičan rad razvijali motoričke vještine, kreativnost i poštovanje prema kulturnom nasljeđu.


Radionica izrade tradicionalne tjestenine podsjetila nas je da su najjednostavnije stvari često i najvrjednije te je aktualizirana jedna stara vještina koja, nadamo se, nikad neće biti zaboravljena.
Zahvaljujemo našim predivnim gostima koji su nam organizirali ovu edukativnu i zanimljivu radionicu.
Video 1.1. Umijeće izrade tradicionalne tjestenine – požiraka