Umijeće izrade tradicionalne tjestenine – požiraka

Datum objave: 17. listopada 2025.

U četvrtak, 16. listopada 2025., učenici 5.e razreda su sa svojom razrednicom Ines Vađunec obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje zanimljivom radionicom izrade tradicionalne tjestenine iz Đelekovca – požiraka.

Slika 1.1. Umijeće izrade tradicionalne tjestenine – požiraka

Radionicu su vodili gosti iz Đelekovca – članice Udruge žena Đelekovec, ravnateljica OŠ Mihovila Pavleka Miškine iz Đelekovca Sonja Vuljak i njene učenice. Na početku sata ekačima su se prigodnim govorima obratili ravnatelj naše škole gospodin Krešo Grgac koji je pozdravio goste i Vesna Peršić Kovač u ime Muzeja grada Koprivnice. Slijedilo je kraće izlaganje gospođe Vuljak o tradiciji izrade požiraka, a zatim je krenuo najzanimljiviji dio – radionica.  Cilj ove radionice bio je ne samo naučiti tehniku pripreme tjestenine, već i upoznati učenike s bogatom kulinarskom baštinom našeg kraja.

Za izradu su korišteni jednostavni sastojci: brašno i jaja. No, kako su učenici uskoro otkrili, prava tajna savršene tjestenine nije u receptu, već u osjećaju za tijesto, strpljenju i pažnji prema svakom koraku. Radionica je započela demonstracijom izrade tijesta nakon čega se pristupilo razvlačenju tijesta i rezanju u pravokutnike. Učenici su dobili rezbarene pločice i štapiće kojima su izrađivali požirake.

Slika 1. 4. Umijeće izrade tradicionalne tjestenine – požiraka

Za mnoge učenike ovo je bio prvi susret s ručnom izradom hrane, što je dodatno pojačalo doživljaj. Kroz cijeli proces učili su i o važnosti tradicije, obiteljskog okupljanja i zajedničkog kuhanja.

Izrada tjestenine nije bila samo kulinarska lekcija – bila je to prilika za međusobno druženje, suradnju i razvijanje strpljenja. Učenici su kroz praktičan rad razvijali motoričke vještine, kreativnost i poštovanje prema kulturnom nasljeđu.

Radionica izrade tradicionalne tjestenine podsjetila nas je da su najjednostavnije stvari često i najvrjednije te je aktualizirana jedna stara vještina koja, nadamo se, nikad neće biti zaboravljena.

Zahvaljujemo našim predivnim gostima koji su nam organizirali ovu edukativnu i zanimljivu radionicu.

Video 1.1. Umijeće izrade tradicionalne tjestenine – požiraka

Pročitajte još

Tjedan školskog doručka i Smutek s prvim razredom 

Tjedan školskog doručka i Smutek s prvim razredom 

Učenici prvog razreda su 13. listopada 2025. godine sudjelovali u Tjednu školskog doručka koji je pokrenuo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo.   Na radionici su sudjelovali učenici prvog razreda sa...

Tjedan školskog doručka 2025. u PŠ Starigrad

Tjedan školskog doručka 2025. u PŠ Starigrad

Tjedan školskog doručka pokrenuo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), u sklopu nacionalnog programa Živjeti zdravo 2020. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti nutritivno bogatog doručka, najvažnijeg obroka u danu. Obilježavanje Tjedna školskog doručka...

Skip to content