preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Braća Radić" Koprivnica

Login
Školsko zvono

Lijina gajbica

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Jelovnik

Priloženi dokumenti:
studeni - jelovnik.docx

Intervju s roditeljima
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2015.

Ukupno: 175614
Ovaj mjesec: 2995
Ovaj tjedan: 1061
Danas: 51
Događajnica
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježen Europski dan jezika
Autor: Natalija Flamaceta Magdić, 1. 10. 2018.

2001. godine Vijeće Europe dalo je incijativu da se Europski dan jezika obilježava svake godine  26.rujna. Naša se škola, sad već tradicionalno, uključila u obilježavanje.


Učiteljice stranih jezika organizirale su zanimljive aktivnosti za svoje učenike.

Gošća u razrednim odjelima 5. razreda bila je Marija Mesarić, profesorica talijanskog jezika. Učenicima je priredila niz zanimljivih aktivnosti kroz koje su učenici istraživali sličnosti i razlike engleskog, hrvatskog i talijanskog  jezika i kulture "igranjem po ulogama" tj. slušanjem i čitanjem jednostavnih dijaloga kojima su učenici razvijali osnovne komunikacijske vještine na talijanskom jeziku. Usvojili su vokabular za boje i  brojeve do 20.

Na kraju sata su poslušali i otpjevali pjesmu "Sabato sera" te obogatili svoje znanje stranih jezika još jednim europskim jezikom te uživali na satu ispunjenom igrama i pjesmom.

             

              

              

Učenici šestih i sedmih razreda bavili su se europskim zemljama - rješavali nastavne listiće s anagramima, rebusima i dopunjavali tražene podatke.

Za učenike osmog razreda pripremljene su tablice sa zastavama zemalja za koje su učenici morali odgonetnuti kojim zemljama pripadaju te u skupinama na Internetu tražiti neke podatke o tim zemljama i jezicima koji se u njima govore (UK, Francuska, Italija, Španjolska, Portugal, Češka, Slovenija, Finska, Grčka, Njemačka i Nizozemska).

Nakon izlaganja uradaka slijedio je uvijek atraktivni kviz „Kahoot“ tijekom kojeg su učenici pokazali zavidna znanja – ne samo ona vezana uz jezike, nego i opću kulturu.

   

   

   

   

    

Na izbornoj nastavi njemačkog jezika učenici su također obilježili Europski dan jezika. Učenici četvrtog razreda pjevali su pjesmu „Bruder Jakob“, učenici 5. razreda spajali su nazive zemalja i jezike koji se govore u njima, učenici šestog razreda su spajali oblačiće države i jezike te kako se kaže dobar dan na nekom jeziku. Sedmaši su razgovarali o europskim zemljama, a osmi razredi su proširili znanja o Europskoj uniji kroz tekst o mitu kako je Europa dobila ime. Osmaši su igrali kviz o EU te su zastave spajali s nazivima država i tražili neke podatke o njima.

  

                    

                     

                    

Tijekom satova izborne nastave francuskog jezika te u sklopu francuske igraonice u četvrtim razredima učenici su pjevali pjesmicu Bratec Martin na 4 europska jezika (francuski, engleski, španjolski, njemački), rješavali radni listić koji su trebali popuniti informacijama - koja zemlja, koji jezik te nacrtati zastavu te popričali o riječima koje znaju iz tog jezika. Uz spomenute aktivnosti bojali su i nazive pjesme Bratec Martin na španjolskom, engleskom, francuskom, hrvatskom i njemačkom.

     

Kao nagradu za angažman i trud tijekom provođenih aktivnosti, svi su učenici viših razreda ove godine dobili olovke s logom Europskog dana jezika i porukama na nekim od europskih jezika.

Danijela Ban

Danijela Fičko

Natalija Flamaceta Magdić

Ana Jelić

Vesna Mesarić

Irena Novak

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju