« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
U petak, 21. svibnja 2021. godine, gost u 4. a bio je Krešimir Krznarić, Evin tata i poznati koprivnički proizvođač čajeva, koji je učenicima govorio o čaju i ljekovitim biljkama od kojih se spravlja čaj. Današnja aktivnost dio je eTwinning projekta „Ljekovite biljke zavičaja“ u kojem učenice i učenici 4. a sudjeluju tijekom ove školske godine.
Više pogledajte na:
https://drive.google.com/file/d/1H1dj3MTciGX9wDr_QD20v_QL9Mf4IW8v/view
Učenici su sa zanimanjem proučavali neke ljekovite biljke našeg zavičaja (opipali ih, omirisali) i upoznali se s njihovim ljekovitim svojstvima. Evin tata nam je rekao gdje se nalaze staništa na kojima se beru biljke od kojih se pravi čaj, opisao je kako se biljke režu i koji se dijelovi biljaka pripremaju za sušenje, kako se biljke režu nakon sušenja i miješaju u određene vrste čajeva. Na kraju smo vidjeli i način ručnog pakiranja čaja za prodaju. I učenici su se okušali u pripremi i pakiranju posebne čajne mješavine.
Naučili smo i da je Kina domovina čaja. Čaj je inače sastavni dio života svakog Kineza, a ceremonija pripreme i ispijanja čaja dio je njihove tradicije. Koliko je čaj cijenjen najbolje govori stara kineska poslovica: „Bolje biti bez hrane tri dana nego bez čaja jedan dan.“
Opća skupština Ujedinjenih naroda je prepoznala je veliku važnost čaja i odredila da se 21. svibnja u svijetu obilježava Međunarodni dan čaja jer sezona proizvodnje čaja, u većini zemalja proizvođača čaja, započinje baš u svibnju .
Čaj možemo piti kao osvježenje ili kao lijek jer čaj ima ljekovita svojstva. Nama je Evin tata pripremio i degustaciju ohlađenog podravskog čaja s medom i limunom.
Na kraju današnjeg druženja čekalo nas je najveće iznenađenje - poklon paketić Podravskog čaja u piramidama s posebnom etiketom na kojoj piše 4. a!