preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Braća Radić" Koprivnica

Login
Školsko zvono

"Vretence"

Filmska skupina

Lijina gajbica

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Jelovnik

Intervju s roditeljima
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2015.

Ukupno: 719235
Ovaj mjesec: 5466
Ovaj tjedan: 1074
Danas: 19
Office 365 za škole

Priručnik za Office 365 za škole

Događajnica
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan čaja u 4. a
Autor: Vesna Petrušić, 23. 5. 2021.

U petak, 21. svibnja 2021. godine, gost u 4. a bio je Krešimir Krznarić, Evin tata i poznati koprivnički proizvođač čajeva, koji je učenicima govorio o čaju i ljekovitim biljkama od kojih se spravlja čaj. Današnja aktivnost dio je eTwinning projekta „Ljekovite biljke zavičaja“ u kojem učenice i učenici 4. a sudjeluju tijekom ove školske godine.

Više pogledajte na:

https://drive.google.com/file/d/1H1dj3MTciGX9wDr_QD20v_QL9Mf4IW8v/view 


Učenici su sa zanimanjem proučavali neke ljekovite biljke našeg zavičaja (opipali ih, omirisali) i upoznali se s njihovim ljekovitim svojstvima. Evin tata nam je rekao gdje se nalaze staništa na kojima se beru biljke od kojih se pravi čaj, opisao je kako se biljke režu i koji se dijelovi biljaka pripremaju za sušenje, kako se biljke režu nakon sušenja i miješaju u određene vrste  čajeva. Na kraju smo vidjeli i način ručnog pakiranja čaja za prodaju. I učenici su se  okušali u pripremi i pakiranju posebne čajne mješavine.

Naučili smo i da je Kina domovina čaja. Čaj je inače sastavni dio života svakog Kineza, a ceremonija pripreme i ispijanja čaja dio je njihove tradicije. Koliko je čaj cijenjen najbolje govori stara kineska poslovica: „Bolje biti bez hrane tri dana nego bez čaja jedan dan.“

Opća skupština Ujedinjenih naroda  je prepoznala je veliku važnost čaja i odredila da se 21. svibnja u svijetu obilježava Međunarodni dan čaja jer sezona proizvodnje čaja, u većini zemalja proizvođača čaja,  započinje baš u svibnju .

Čaj možemo piti kao osvježenje ili kao lijek jer čaj ima ljekovita svojstva. Nama je Evin tata pripremio i degustaciju ohlađenog podravskog čaja s medom i limunom.

Na kraju današnjeg druženja čekalo nas je najveće iznenađenje - poklon paketić Podravskog čaja u piramidama  s posebnom etiketom na kojoj piše 4. a!

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju