preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Braća Radić" Koprivnica

Login
Školsko zvono

"Vretence"

Filmska skupina

Lijina gajbica

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Jelovnik

Intervju s roditeljima
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2015.

Ukupno: 719235
Ovaj mjesec: 5466
Ovaj tjedan: 1074
Danas: 19
Office 365 za škole

Priručnik za Office 365 za škole

Događajnica
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Učenici koji polaze izbornu nastavu francuskog jezika na poseban način obilježili Valentinovo
Autor: ANA Kuhar, 19. 2. 2024.

Učenici su povodom Valentinova istraživali simbol jedne frankofone zemlje, Belgije u što su uključili sva svoja osjetila. Učenici su pripremili domaću tamnu, sirovu čokoladu i izradili plakate o povijesti belgijske čokolade, vrstama kakaa, dobrobiti konzumacije kakaa (govorimo naravno o organskom kakau). Saznali su kako možemo jesti čokoladu a ujedno konzumirati sve njene benefite, sve vitamine i minerale koje kakao, temeljni sastojak čokolade,  sadrži...pripremom i konzumacijom sirove čokolade što znači da prilikom izrade čokolade temperatura maslaca i ulja u koji umješavamo kakao i sladilo ne prelazi 40 stupnjeva Celzija.


Učenici su pripremali domaću čokoladu, izlili ju u kalupe i za nekoliko dana uživali u svom proizvodu.

Fotografije pripreme, plakata i recepta možete vidjeti ovdje i u učionici stranih jezika u hodniku razredne nastave.

U nastavku dijelimo s vama recept na hrvatskom jeziku.

Recept: domaća sirova (raw) čokolada

 Pribor:

    • dva lonca (za vodenu kupelj)

    • jedna jušna žlica

    • drvena lopatica

    • kalup

Sastojci:

    • 55 g kakaovog maslaca (ili običnog)

    • 60 g kokosovog ulja

    • 85 g  šećera kokosovog cvijeta (što sitniji, može se i samljeti)

    • 120 g sirovog kakaa u prahu

    • prstohvat himalajske soli

Priprema:

    1. Stavite kakaov maslac i kokosovo ulje u vodenu kupelj. Ostavite da se maslac i ulje otope na vrlo niskoj vatri (temperatura ne smije prelaziti 40 stupnjeva Celzija).

    2. Koristeći drvenu lopaticu, nježno promiješajte.

    3. Kad se maslac otopi, dodajte šećer kokosovog cvijeta, sirovi kakao u prahu i sol. Miješajte kako bi se šećer i kakao dobro otopili.

    4. Izlijte čokoladu u odabrani kalup.

    5. Ostavite čokoladu da se stisne u hladnjaku, najmanje 12 sati.

Izvor: https://www.chaudron-pastel.fr/2012/07/10/chocolat-cru-fait-maison-fabrication-proprietes-raw-vegan/

U slast!

Ana Kuhar

učiteljica francuskog jezika





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju