« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
U petak 18. 9. 2015. učenici 6.b razreda i njihovi roditelji posjetili su, povodom Europskog tjedna kretanja, Njam njam - festival podravskih delicija, koji se održao na prekrasnom imanju obitelji Hećimović u Sunčanom selu u Jagnjedovcu.
Žitarice su bile polazna tema ovogodišnje manifestacije koju je organizirao Muzej grada Koprivnice u suradnji s obitelji Hećimović, Udrugom žena Hrvatska ruža iz Jagnjedovca, Podravkom, Muzejom prehrane Podravka, nutricionistima i promotorima kulinarstva Podravke, Udrugom Kopriva i lokalnom zajednicom. Pod motom „Jedimo fino i zdravo“ učenicima, njihovim roditeljima i ostalim posjetiteljima koji su stigli u Sunčano selo krenuvši iz centra Koprivnice biciklima kao prijevoznim sredstvom, ukazalo se na važnost očuvanja podravske kulinarske tradicije i uzgoja tradicijskih sorti žitarica te na bogatstvo podravskih jela od žitarica. Kroz edukativnu radionicu Upoznajmo žitarice koju je vodila mr.sc. Davorka Gajari učenici su naučili puno o raznim žitaricama koje su temelj piramide zdrave hrane i o njihovoj pripremi kroz tradicionalna podravska jela koja su također potom i degustirali. Bogata jela od žitarica, a i ostala tradicionalna jela našeg kraja, za učenike i posjetitelje su pripremili promotori kulinarstva Podravke. Učenici su također pogledali i bogatu izložbu predmeta za uzgoj i obradu žitarica iz etno zbirke obitelji Hećimović, prošli su i radionicu pripreme jela od žitarica na tradicijski i suvremen način kao i predstavljanje ekološkog uzgoja hrane Udruge Kopriva, a degustirali su i prefine štrukle od hajdinske i prosene kaše Udruge žena Hrvatska ruža iz Jagnjedovca.
Na ovom prekrasnom poslijepodnevu provedenom u prirodi i kretanju kroz učenje o žitaricama te degustaciju podravskih tradicijskih jela, učenici OŠ „Braća Radić“ zahvaljuju Muzeju grada Koprivnice i gospođi Mariji Mesarić, obitelji Hećimović, Udruzi žena Hrvatska ruža iz Jagnjedovca, Podravki, Muzeju prehrane Podravka, nutricionistici mr.sc. Davorki Gajari, promotorima kulinarstva Podravke i Udruzi Kopriva!
Hvala i veselimo se daljnjim druženjima i suradnji!
Razrednica Danijela Ban